Performa 630

I leting etter den beste maskinen til å bruke som Webserver etter jeg slapp opp for brukbare 50 pins SCSI disker som ikke støyer for mye var første Macen med IDE disk, som jeg har mange av, en Performa 630 maskinen som ble hentet fram fra skapet. Maskinen er den første fra Apple som benyttet IDE istedenfor SCSI disk, men har fremdeles SCSI på CD rom men fryktelig treig.Maskinen kom med innebygget TV mottaker, men flyttet det kortet til en annen maskin, så denne er uten dette.

Maskinen har følgende hoveddata (Fra Mactracker):

Maskinen har også et NU-bus ethernetkort 10Mbps

Tar vi av frontdekselet, som er enkelt, bare å vippe inn to plastikklips under ser den slik ut:


Det nederste dekselet festet med en skrue skjuler harddisken, en IDE disk som første Apple maskin som ble levert med denne (sikkert for å spare penger).
I frontpanelet er det også hodetelefonutgang og knapper for stille opp/ned lyden.
CD-rommen er en CD600, en dobbel speed disk (treig altså), men det er en SCSI disk sÅ vi kan plugge inn gamle SCSI disker i denne. (Se lenger under)

Baksiden av maskinen (mangler plastdekselet bak):

Inngangene er fra venstre:


Hovedkortet er svært enkelt å demontere, skru ut to skruer (de er skrudd ut på bildet over og ta tak i håndtaket (som over henger ned over SCSI pluggen.


Den store pluggen til venstre på bildet knytter hovedkortet til alt av utstyr i kabinettet ellers, harrdisk, høyttalere, CD-rom og floppydisk.
Hovedkortet med ethernetkortet installert har en ganske fin layout. Batteriet et 4,2V lithium batteri er festet med borelås til hovedkortet, fjernet dette siden det var helt dødt for å unngå syrelekkasje.
Holderen øverst på kortet skal være til mer Videominne, vet ikke hvor mye det kan oppdateres og hvilken brikke som kan brukes.
Ethernet kortet benytter den eneste NUbus inngangen på maskinen.
Rom brikkene er loddet fast, det er de to pÅ venstre side av nettverkskortet.
Det er kun en plass for minne med en 72pins SIMM, det er også plass til en SIMM holder til, men vet ikke om det er mulig å lodde på noe her.
Den brune pluggen nede til venstre er der TV kortet plugges inn (som ikke er PCI).

Over er nettverkskortet tatt ut.


Over ser man at det er den kraftigste versjonen av 68040 prosessoren (RC versjonen) som står i denne maskinen. Denne skal være i stand til å kjøre AUX, men må da kjøres pÅ SCSI bussen som her er fryktelig treig siden den kun skulle være til CD rom og Apple sparte penger med å bruke gamle SCSI kontrollere.

Det er ikke bare hovedkortet som kan demonteres uten plugger, også CD rommen har en plugg som gjør at den kan fjernes uten verktøy, vipp opp plastklips i front og trekk den ut.


Kabinettet har underplasten mye metall, men det er lett å fjerne to skruer i front og deretter bare å skyve tilbake.


Glemte å ta et bedre bilde under lokket her, er ganske rydding også der, men får huske det til neste gang.

Kjøpte endel adaptere og ville prøve om jeg fikk til å bruke en SSD i maskinen. Utfordringen viste seg å være at maskinen ikke bruker den vanligste måten å lese disker for, systempartisjonen kan heller ikke være større enn 4,1Gb. (Men skal kunne leste større partisjoner ellers).

Satt opp en SSD (SATA) med en partisjon på 3Gb og et par større etter denne. Satte opp dette med en eldre maskin for å være sikker pÅ at den støtte samme partisjonskart.

Adaper fra SATA til IDE. Kortet har to SATA utganger slik at det er mulig å ha både en master og slavedisk på kabelen.Med litt lave forventninger plugget jeg inn kortet med klonet disk, først med SATA overgangen så med CF adapter


Men, litt leit - det fungerte ikke, men etter hva jeg har lest på nett var det kanskje ikke så rart siden SATA adaptere eller CF adaptere ikke støtter moduset som maskinen bruker.
(Fant ikke igjen lenken med forklaringen på dette).Etter å ha jobbet med maskinen vurderte jeg at jeg ikke vil bruke denne som ny webserver siden den også bråker for mye, men vil sette i TV kortet og leke med den på sikt :-)

Forsiden igjen